Webwinkel-menu

Elgin Vintners

Elgin1De naam en het logo geven al aan dat dit een winery met een verhaal is. Het is een samenwerkingsverband van zes druiventelers: Derek Corder, Max Hahn, Alastair Moodie, James Rawbone-Viljoen, Rob Semple en Nicky & Paul Wallace. Ze hadden en hebben allemaal een fruitboomgaard in de Elgin regio en ze zijn allemaal wijngek. Naast de peren en appels hebben ze dus wijngaarden en tot 2005 leverden ze die druiven af aan andere estate’s. Die druiven waren zeer gewild, omdat het een koel gebied is, zeer geschikt voor wijnbouw. Nu maken ze samen wijn.

Bestel de wijnen in de webshop

De wijngaard

De naam en het logo geven al aan dat dit een winery met een verhaal is. Het is een samenwerkingsverband van zes druiventelers: Derek Corder, Max Hahn, Alastair Moodie, James Rawbone-Viljoen, Rob Semple en Nicky & Paul Wallace. Ze hadden en hebben allemaal een fruitboomgaard in de Elgin regio en ze zijn allemaal wijngek. Naast de peren en appels hebben ze dus wijngaarden en tot 2005 leverden ze die druiven af aan andere estate’s. Die druiven waren zeer gewild,omdat het een koel gebied is, zeer geschikt voor wijnbouw. Nu maken ze samen wijn, de eerste wijn was een sauvignon blanc 2005 ‘first edition’. Er worden ook rode wijnen gemaakt. Voor het maken van de wijn zoekt de groep een expert wijnmaker voor elke specifieke wijn.

In dit geval is het beter te spreken over wijngaarden, want de druiven kwamen van drie verschillende percelen. Uiteraard alle drie in het Elgin gebied. Dit is een der meest veelbelovende gebieden, omdat het een koel klimaat heeft (dichtbij de Atlantische Oceaan en False Bay), goede grond, hoog gelegen (tussen 210 en 600 meter) en meer regen dan gemiddeld. Die regen is belangrijk om de wijngaarden geen waterstress te bezorgen. Tot enkele jaren geleden waren er nauwelijks wijngaarden, alleen appels en peren. Maar enkele pioniers zagen de mogelijkheden van het gebied in en zijn begonnen met planten rond 2000. Die wijngaarden beginnen nu kwaliteit op te leveren en dat zal in de toekomst alleen maar beter worden.

De wijnen

Elgin Vintners Sauvignon Blanc 
Deze vierde oogst sauvignon blanc van Elgin Vintners is gemaakt door een expert op sauvignon gebied: Jeff Grier van Villiera. De samenwerkende boeren van Elgin Vintners zoeken voor elke wijn een expert die een specifieke wijn goed kan maken. Zo besparen ze op de bouw van een eigen winery en maken ze gebruik van de kennis van anderen. De gisting vond koel en op roestvrijstaal plaats. Zo’n moderne wijn kon alleen maar afgesloten worden met een schroefdop, om ervoor te zorgen dat de frisheid behouden blijft en de kans op kurk is nihil.

Elgin Vintners Viognier 
Gemaakt door de beroemde wijnmaker Niels Verburg van Luddite. Alleen het ´vrijloopsap´ is gebruikt dus het ´perssap´ is niet gebruikt. Het begin van de gisting vond plaats in roestvrijstaal, daarna is de gistende wijn overgebracht naar eiken fusten. Die zijn vooral afkomstig uit Roemenië wat goed werkt voor viognier. Maar liefst 60% van de vaten waren nieuw en na negen maanden rijping is de wijn gebotteld.

Elgin Vintners Chardonnay
Gemaakt door de beroemde wijnmaker Kevin Grant van Ataraxia. De gisting vond plaats in eiken fusten, 1/3 nieuw. Na tien maanden rijping is de wijn gebotteld.

Bestel de wijnen in de webshop

Beoordelingen

Elgin Vineyards Viognier 
**** Platter

Elgin Vineyards Sauvignon Blanc 
***(*) Platter:
Silver Medal Decanter World Wine Awards

Meer weten?

Website van Elgin Vintners

Powered by WordPress. Designed by WooThemes

UA-59020202-1